Kleinspitz  - pienpystykorva

Kleinspitz eli pienpystykorva on suosittu rotu Euroopassa, muissa maanosissa ei niinkään. (Joskus käytetään myös lyhennettä kleini .)

Saksanpystykorvien historia ulottuu kivikautisiin suokoiriin asti. Kleinspitz kuuluu saksalaiseen viisijäseniseen pystykorvaperheeseen: Wolfspitz , Grosspitz, Mittelspitz, Kleinspitz ja Pomeranian.

Suomeen ensimmäiset kleinspitzit (kleinit) rekisteröitiin vuonna 1987. Nykyään uusia kleinejä rekisteröidään vuosittain noin 300.menossa2303.jpg

Luonteeltaan kleinspitz on eloisa, leikkisä, tarmokas ja seurallinen. Kleinspitz oppii uusia käskyjä ja tehtäviä muihin rotuihin verrattuna nopeasti. Rotu sopeutuu uusiin olosuhteisiin yleensä ilman pieniäkään ongelmia.

Vahtimisvietin voimakkuus vaihtelee. Pentuna kleinit voivat olla arkoja. Ne voivat esimerkiksi täristä suuria koiria kohdatessaan pelosta.

Kleinspitz ei vaadi omistajaltaan suunnatonta kuntoiluintoa. Kleini viihtyy ulkona säällä kuin säällä ja niin kauan, kun sen kanssa jaksaa olla. Pieni koko tulee kuitenkin ottaa huomioon lenkkeilyssä. Väsymyksen huomaa vasta ulkoilun jälkeen; mitä nopeammin koira menee nukkuma-asentoon, sen rasittuneempi se on.

Kleinspitz tulee yleensä hyvin toimeen ihmisten ja toisten koirien sekä eläinten kanssa. Rotu oppii hyvin nopeasti esimerkiksi pieniä sisäleikkejä perheen lasten kanssa. Joskin täytyy varoa, etteivät lapset houkuttele koiraa liian rajuihin leikkeihin. Pippurisuuttakin kleinistä löytyy.

Kleinien säkäkorkeus on virallisesti 23 - 29 senttiä. Painoa täyskasvuisella kleinillä on kolmesta viiteen kiloon. nayttely.jpg

Näyttelyissä kleinspitz on jaettu kolmeen ryhmään: valkoinen, musta & ruskea ja muut värit. Muihin väreihin sisältyy muun muassa sudenharmaa, soopeli ja oranssi.

Kleinspitzin runsas turkki ei näyttävyydestään huolimatta tarvitse mitään erityistoimenpiteitä.

Harjaus esimerkiksi kerran viikosssa tekee turkista aina huomattavan pehmoisan. Hoitotarve riippuu täysin näyttelyinnostuksesta ja toisaalta kleinspitzin ulkoiluinnosta. Kurakelillä hoitoa tarvitaan luonnollisesti enemmän.

Kleinispitz-rotua ei tarvitse trimmata näyttelyihin. 

Aika usein uudet ihmiskaverit eivät tiedä kleinspitz rodusta aluksi mitään. Pienpystykorva ja jopa kääpiöpystykorva -nimitykset sopivat rotuun myös hyvin.

Kleinspitz saa useissa rotuesittelyissä paljon kehuja.

Muun muassa näin "kleinejä voi käyttää melkeinpä mihin vaan, mutta suosituisimpia ovat näyttelyt ja agility. Seurakoiraksikin kleini sopii mainiosti  kokonsa, kiltteytensä ja lapsiystävyytensä takia. Rotu soveltuu näyttelyihin kauneutensa takia."

katsoo_250307.jpgEli kerrassaan mainio koira, tuo kleinspitz.

 

Lähteenä käytetty muun muassa www.pienpystykorvat.fi -sivustoa.

 

 

 

 
Kleinspitz  tunnetaan myös nimillä:
Pieni Saksanpystykorva
Saksan kääpiöpystykorva

Ja saksalaisittain:
German spitz kleiz
German kleinspitz ,
German toy spitz ,
German spitz toy ,
Miniature german spitz ,
victorian pom ,
small german spitz  ,
Deutscher spitz klein ,
Deutscher kleinspitz ,
Tysk spets 

:) rakkailla koirillakin on monta nimeä..

1

Google
Click for Kruunupyy, Finland Forecast